Bp. Hegedűs Gyula u.32
Ingyenes szállítás Minden 29.000 ft feletti megrendelés esetén
+36-30-478-8101

A szárított chili használata

A szárított chili használata

A gasztronómiánkban használt szárított chilinek két alapvető árnyalata van: piros és sötét (lila vagy fekete). A vörösek (amelyek narancssárgák vagy mélybarnák is lehetnek) általában savasabbak, és jobban passzolnak a fehér húsokhoz (például csirke és hal) vagy tenger gyümölcseihez, citrusos tónusú, ugyanolyan savas (narancs és ecet) és világos sörökkel kombinálva.

A fekete vagy sötétlila chili általában édesebb, íze olykor mazsolára vagy szilvára emlékeztet (ezért a legismertebbet “pasillának” nevezik). Ezek a leginkább vörös húsokhoz illenek, mint például a kacsa, marhahús vagy nyúl, de jól passzolnak csokoládéhoz (mint a sötét “mole” szósz), valamint a sötét és krémes sörökhöz, illetve vörösborhoz is.

Ha a magokat szeretnénk eltávolítani a chiliből, akkor érdemes ezt áztatás előtt megtenni. Ha a chilit felbontjuk és megrázzuk, a magok könnyedén kipotyognak, az ereket pedig ezután egy kés segítségével tudjuk eltávolítani.

Piros szárított Mexikói chili paprikák

Tisztítás
Vannak, akiknek nagyon érzékeny a bőre a fűszeres ételekre, ezért számukra kesztyű használata javasolt. Fontos, hogy ne érintsük meg az arcunkat, nem is beszélve a szemünkről. A chilit késsel vagy ollóval tudjuk felnyitni. Az eltávolított magokat később felhasználhatjuk, ha ételünket még csípősebbé szeretnénk tenni. Természetesen az egész chilivel is dolgozhatunk.

Pirítás:
A magvak eltávolítása után a chilit hagyományosan serpenyőben sütik, hogy fokozzák az ízét. Jobb, ha kis mennyiséggel dolgozunk, és alaposan figyeljük a folyamatot, mert könnyedén megéghetnek, amely keserűvé teheti az ételünket. Ha a serpenyő forró, csak 30-40 másodpercet vesz igénybe a pirítás, amelynek során a chilik színe megváltozik, a bennük lévő aromák pedig felszabadulnak. A pörkölési folyamat azért fontos, mert így a kapott ízek sokkal összetettebbek és intenzívebbek lesznek.

Az áztatás
Pirítás után a chilit, 20-30 percre meleg vízbe áztatva, megpuhítják. Fontos, hogy ne használjunk nagyon forró vizet, mert az nagyon sok ízt von ki a chiliből, a célunk pedig nem ez, hanem csupán a chili megpuhítása. A folyamat végén csepegtessük le a keserű áztatóvizet.

Pürésítés
Az enyhe, rehidratált chilit pürésítjük, melyet vagy közvetlenül az ételbe is rakhatunk, de szószként is tálalhatjuk. A püré készülhet mozsárban, turmixgépben vagy konyhai robotgéppel. A püréhez általában egyéb hozzávalókat is adnak az ízek kiegyensúlyozásának érdekében.

Sütés
Utolsó lépésként, hogy a szárított chili által kínált ízek összetettségét és árnyalatait kiemeljük, ajánlatos a pürét kevés olajon megsütni.

Mexikói szárított paprikákat itt találod.

Kiemelt partnerünk:

La Quinta Cecilia lakáséterem Mexikói ételekben otthon

Gerardo Arcos Chef

Chilimánia recept felelős 

Szárított paprika
Vélemény, hozzászólás?
Ingyenes szállítás

Minden 29.000 ft feletti megrendelés esetén

Személyes átvétel

1136 Budapeset, Hegedűs Gyula utca 32.

Megbízható szállítás | GLS futárcéggel

Rendelésedet 2 munkanapon belül kiszállítjuk.

Paylike biztonságos fizetés

PayPal / MasterCard / Visa