Bp. Hegedűs Gyula u 32.
Ügyfélszolgálat: +36-30-478-8101

Chili palántavásár!

Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

Palántavásár!

Palánta vásárlás menete:

Foglald most és vedd át májusban chili és paradicsom palántádat Budapesti üzletünben.

Átvétel előtt 2 héttel értesítést küldünk a pontos átvételi időpontról.

Palánták szállítását nem vállaljuk ez fontos! Ennek tükrében kérjük a foglalásokat leadni.

Fizetés: A lefoglalt palántákat a személyes átvételkor kell majd kifizetni készpénzben vagy bankkártyával.

Egy-két alapinformáció, palántaneveléshez kérlek olvasd el figyelmesen!

A palánták, amit vásároltál, növényházban nevelkedtek, közvetlen napfény nem érte Őket, ezért kipalántázás előtt rövid ideig szoktasd hozzá a közvetlen napfényhez. Egy-két napig, tartsd árnyékos, félárnyékos helyen, késő délutáni napfényre tedd ki a palántákat. Ellenkező esetben a növény levelein fehéres elváltozásokat fogsz látni, ami a napégés tünete. Ekkor se ess pánikba, ki fogja nőni ezt a problémát, bár ezektől a levelektől meg fog szabadulni.

 1. A hőmérsékletre is igaz ugyanez, várj a kipalántázással, amíg az éjszakai hőmérséklet nem lesz tartósan 10 fok körüli. Inkább várj még egy hetet, mint megfázzon (nem kell megfagynia sem, hogy ne csináljon semmit egy hónapig) és hosszú időn keresztül kelljen harcolni, hogy valami azért legyen rajta! Hidd el, augusztusra utol fogja érni az összes növény egymást!
 2. Ha palántázás után lilás elváltozásokat látsz a növényen, vagy az egész lila lesz, azt jelenti, hogy túl hideg volt még a talaj, nem tudott elég foszfort felvenni és erre antocián képződéssel reagál, vagyis ez látszik a növényen. Ez a lilás szín. Ekkor se ilyedj meg, bizakodj a felmelegedésben. 15 fok alatt nem szeret foszfort felvenni a paprika.
 3. Ha szabadfölbe palántázol, úgy válaszd meg a helyet, ahová kiülteted, hogy érje közvetlen napfény, de ha délután már árnyékba kerül, talán kissé jobb is. Ha nincs árnyék és van rá lehetőséged, vékony raschel hálóval árnyékolj Nekik. Jobb lesz, nem beszélve, hogy véd a jégveréstől is!
 4. Amennyiben edénybe szeretnéd nevelni, keress egy jó nagy, lehetőleg 16-20 literes edényt, vödröt, bármit. Az alján mindenképpen legyenek furatok! Töltsd fel érett trágya és általános virágföld, vagy helyi anyag (föld) keverékével. Akár 50-50% is lehet a keverési arány, de ha kevesebb sem baj. Több ne legyen!
 1. Szabadföldön is gondoskodjunk a talajerőről, érett szervestrágyával, gilisztahumusszal (vigyázz! erős), vagy komposzttal terítsük meg a talajt és sekélyen(!) 5-10 cm, forgassuk be a talajba.
 2. Keverjünk a földhöz gipszet (kálcium-szulfát), ne sokat, egy 20 literes vödörbe egy teáskanállal bőven elég, szabadfölbe néhány dkg/m2 nem árt. Lassan lebomló kálciumforrás. Sokat teszel a kálciumhiány kiküszöbölésére ezzel. Tehetsz őrölt tojáshéjat is, ehhez néhány tojáshéjat tegyél a mikróba, 10-20 mp-ig mikrózd meg, majd turmixgépben porítsd össze. A hatás ugyanaz lesz!
 3. A palántázást úgy végezd, hogy ameddig a növény a talajban volt, addig a szintig legyen az átültetés után is. (fotók)
 4. Ne feszülj rá a tápanyagra! A túlzott tápanyagellátás több problémát okoz, mint a kevés!
 5. Alkalmazz fejtrágyázást, a talaj felszínére szórj ki szervestrágyát, gilisztahumuszt, amit az öntözővíz, vagy a csapadék szépen be fogja mosni a talajba.
 6. Ha műtrágyát használsz, az első kötésekig (amikor a virág megtermékenyül és elkezd nőni a termés) Wuxal Supert adhatsz heti egy-két alkalommal, később válts Volldünger Linz-re. Az előbbi nitrogén túlsúlyos, az utóbbi kálium.
 1. Akkor öntözz, ha szükséges. A cserepes növények hamarabb ki fognak száradni, mint a szabadföldiek. Ne várjuk meg, amíg meghervad, tavasszal kétnaponta biztosan elég öntözni, kánikulában szinte biztosan minden nap.
 2. A cserepes növényeknél nagyon fontos, hogy árnyékoljuk az edényt! Nyáron, akár 50 fokos is lehet kívül az oldala, amitől nem fog megszakadni a röhögéstől a növény! Ha tudjuk félig ássuk be a kertbe, vagy tegyük bele egy nagyobb edénybe, esetleg tekerjük körbe dekornáddal, mindegy, csak óvjuk a túlmelegedéstől! Olyan tünetei lesznek a növénynek, amire nem fogok tudni mit mondani és amit mondok, nem is fog segíteni. Tehát ez is fontos!
 1. Az oldalhajtásokat Te döntöd el, hogy eltávolítod, vagy nem. Az annuum fajtáknál nem javaslom, (Jalapeno, HJ8 Total eclipse, Cayenne Long Slim), a chinenséknél a Te döntésed. Nem kell hozzá eszköz, kézzel egyszerűen meg. fotók
 2. Leveleket én soha nem szedek le a növényről. Több levél, több energia.
 3. Előbb-utóbb szükséged lesz valami tartószerkezetre, ami lehet karó, bambusznád pálca, amihez hozzá tudod kötni a növényedet.
 4. Előfordul, hogy eldobálja a virágait a növény. Ennek számtalan oka lehet, pl. a hirtelen beköszöntő kánikula, vagy túlzott nitrogén (kevés tápanyag mellett jobban kötnek), vagy valami egészen más, ami hirtelen meghatározhatatlan. Ilyenkor én változtatok valamin. Arrébb teszem a cserepet, amiben van, vagy a tápanyagutánpótlást abbahagyom, bármi segíthet.
 5. Hirtelen időjárásváltozáskor, pl. lehűlés, két napos esővel, hajlamossá teszi főleg a paradicsomokat, hogy kalciumhiányos jelenségei legyenek. Ez pont emiatt van, az időjárásváltozás miatt és ezért is szinte kivédhetetlen. A termés végei feketén beszáradnak. Ezzel nem fogunk tudni mit csinálni, de jelzés, hogy ne feledkezzünk meg a kálcium helyes kiadásáról.
 6. Ha nincs semmi baja a növényeknek, nem kell védekezni! Preventíven legjobban akkor tudunk védekezni, ha jó kondícióban vannak a növények!
 7. Ha megjelennek bizonyos káros rovarok, azok ellen viszont szükséges! Ha csak néhány tő növényed van, kézzel szépen szedegesd le a kártevőket. Használj kenőszappanos permetezést a levéltetvek ellen. Oldja a kitinpáncéljukat., viszont csak gyérít, ezért ismételni kell maximum egy alkalommal. Szintén levéltetvek ellen javaslom a Teppeki 50WG-, vagy Full5CS, Karate, Mospilan közül bármelyiket.
 8. Paradicsomot permetezd tejjel (1 liter tej/10 liter víz) a gombás és baktériumos betegségek ellen.
 9. Ha már paradicsom….kötelező szedegetni az oldalhajtását, mert szeptemberre dzsungel lesz belőle! Nem kell eszköz, kézzel törjük ki a levél és a szár találkozásánál.
 10. A paradicsom alsóbb leveleit le szoktam szedni, az első kötésig. Ahol már elkezdett nőni a kis paradicsom.
 11. Szintén paradicsom jelenség, hogy az alsó levelek befelé kanalasodnak. Ez nem betegség, fiziológiás jelenség, így kevesebbet párologtat. Megjegyzem, volt már olyan fajtám, ami nem csinálta ezt, de a vásárolható fajták nem ilyenek.
 12. Még egy utolsó, legfontosabb tanács: A kertész legjobb barátja a türelem!
Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

Chili palánta szervíz Kérdések és válaszok

Kedves palántatulajdonos!

Köszönjük, hogy megtiszteltél minket vásárlásoddal! Ezzel a szolgáltatással segíteni szeretnénk, hogy örömöded leld a növényben, finom, egészséges és bőséges legyen a termésed!Bármi kérdésed van a neveléssel kapcsolatban, tedd fel bátran, ha tudok, válaszolok rá.  Fontos, hogy rakj fel fotókat is, hiszen anélkül mondani valamit, hogy nem látjuk, egyenértékű a kuruzslással! Így sem egyszerű, de talán tudunk segíteni!

Kupon kedvezmény

29 990 Ft-os vásárlás esetén azonnal beváltható 1 000 Ft kedvezményt kapsz egy kupon segítségével.

Személyes átvétel

1136 Budapeset, Hegedűs Gyula utca 32.

Megbízható szállítás | GLS futárcéggel

Rendelésedet 2 munkanapon belül kiszállítjuk.

Quickpay biztonságos fizetés

Quickpay / MasterCard / Visa