Bp. Hegedűs Gyula u 32.
Ügyfélszolgálat: +36-30-478-8101

Chili palánta szervíz Kérdések és válaszok

Kedves palántatulajdonos!

Chili palánta szervíz! Köszönjük, hogy megtiszteltél minket vásárlásoddal! Ezzel a szolgáltatással segíteni szeretnénk, hogy örömöded leld a növényben, finom, egészséges és bőséges legyen a termésed!Bármi kérdésed van a neveléssel kapcsolatban, tedd fel bátran, ha tudok, válaszolok rá. 

 Fontos, hogy rakj fel fotókat is, hiszen anélkül mondani valamit, hogy nem látjuk, egyenértékű a kuruzslással! Így sem egyszerű, de talán tudunk segíteni!

Először is egy-két alapinformáció, kérlek olvasd el figyelmesen!

A palánták, amit vásároltál, növényházban nevelkedtek, közvetlen napfény nem érte Őket, ezért kipalántázás előtt rövid ideig szoktasd hozzá a közvetlen napfényhez. Egy-két napig, tartsd árnyékos, félárnyékos helyen, késő délutáni napfényre tedd ki a palántákat. Ellenkező esetben a növény levelein fehéres elváltozásokat fogsz látni, ami a napégés tünete. Ekkor se ess pánikba, ki fogja nőni ezt a problémát, bár ezektől a levelektől meg fog szabadulni.

 1. A hőmérsékletre is igaz ugyanez, várj a kipalántázással, amíg az éjszakai hőmérséklet nem lesz tartósan 10 fok körüli. Inkább várj még egy hetet, mint megfázzon (nem kell megfagynia sem, hogy ne csináljon semmit egy hónapig) és hosszú időn keresztül kelljen harcolni, hogy valami azért legyen rajta! Hidd el, augusztusra utol fogja érni az összes növény egymást!
 2. Ha palántázás után lilás elváltozásokat látsz a növényen, vagy az egész lila lesz, azt jelenti, hogy túl hideg volt még a talaj, nem tudott elég foszfort felvenni és erre antocián képződéssel reagál, vagyis ez látszik a növényen. Ez a lilás szín. Ekkor se ilyedj meg, bizakodj a felmelegedésben. 15 fok alatt nem szeret foszfort felvenni a paprika.
 3. Ha szabadfölbe palántázol, úgy válaszd meg a helyet, ahová kiülteted, hogy érje közvetlen napfény, de ha délután már árnyékba kerül, talán kissé jobb is. Ha nincs árnyék és van rá lehetőséged, vékony raschel hálóval árnyékolj Nekik. Jobb lesz, nem beszélve, hogy véd a jégveréstől is!
 4. Amennyiben edénybe szeretnéd nevelni, keress egy jó nagy, lehetőleg 16-20 literes edényt, vödröt, bármit. Az alján mindenképpen legyenek furatok! Töltsd fel érett trágya és általános virágföld, vagy helyi anyag (föld) keverékével. Akár 50-50% is lehet a keverési arány, de ha kevesebb sem baj. Több ne legyen!
 1. Szabadföldön is gondoskodjunk a talajerőről, érett szervestrágyával, gilisztahumusszal (vigyázz! erős), vagy komposzttal terítsük meg a talajt és sekélyen(!) 5-10 cm, forgassuk be a talajba.
 2. Keverjünk a földhöz gipszet (kálcium-szulfát), ne sokat, egy 20 literes vödörbe egy teáskanállal bőven elég, szabadfölbe néhány dkg/m2 nem árt. Lassan lebomló kálciumforrás. Sokat teszel a kálciumhiány kiküszöbölésére ezzel. Tehetsz őrölt tojáshéjat is, ehhez néhány tojáshéjat tegyél a mikróba, 10-20 mp-ig mikrózd meg, majd turmixgépben porítsd össze. A hatás ugyanaz lesz!
 3. A palántázást úgy végezd, hogy ameddig a növény a talajban volt, addig a szintig legyen az átültetés után is. (fotók)
 4. Ne feszülj rá a tápanyagra! A túlzott tápanyagellátás több problémát okoz, mint a kevés!
 5. Alkalmazz fejtrágyázást, a talaj felszínére szórj ki szervestrágyát, gilisztahumuszt, amit az öntözővíz, vagy a csapadék szépen be fogja mosni a talajba.
 6. Ha műtrágyát használsz, az első kötésekig (amikor a virág megtermékenyül és elkezd nőni a termés) Wuxal Supert adhatsz heti egy-két alkalommal, később válts Volldünger Linz-re. Az előbbi nitrogén túlsúlyos, az utóbbi kálium.
 1. Akkor öntözz, ha szükséges. A cserepes növények hamarabb ki fognak száradni, mint a szabadföldiek. Ne várjuk meg, amíg meghervad, tavasszal kétnaponta biztosan elég öntözni, kánikulában szinte biztosan minden nap.
 2. A cserepes növényeknél nagyon fontos, hogy árnyékoljuk az edényt! Nyáron, akár 50 fokos is lehet kívül az oldala, amitől nem fog megszakadni a röhögéstől a növény! Ha tudjuk félig ássuk be a kertbe, vagy tegyük bele egy nagyobb edénybe, esetleg tekerjük körbe dekornáddal, mindegy, csak óvjuk a túlmelegedéstől! Olyan tünetei lesznek a növénynek, amire nem fogok tudni mit mondani és amit mondok, nem is fog segíteni. Tehát ez is fontos!
 1. Az oldalhajtásokat Te döntöd el, hogy eltávolítod, vagy nem. Az annuum fajtáknál nem javaslom, (Jalapeno, HJ8 Total eclipse, Cayenne Long Slim), a chinenséknél a Te döntésed. Nem kell hozzá eszköz, kézzel egyszerűen meg. fotók
 2. Leveleket én soha nem szedek le a növényről. Több levél, több energia.
 3. Előbb-utóbb szükséged lesz valami tartószerkezetre, ami lehet karó, bambusznád pálca, amihez hozzá tudod kötni a növényedet.
 4. Előfordul, hogy eldobálja a virágait a növény. Ennek számtalan oka lehet, pl. a hirtelen beköszöntő kánikula, vagy túlzott nitrogén (kevés tápanyag mellett jobban kötnek), vagy valami egészen más, ami hirtelen meghatározhatatlan. Ilyenkor én változtatok valamin. Arrébb teszem a cserepet, amiben van, vagy a tápanyagutánpótlást abbahagyom, bármi segíthet.
 5. Hirtelen időjárásváltozáskor, pl. lehűlés, két napos esővel, hajlamossá teszi főleg a paradicsomokat, hogy kalciumhiányos jelenségei legyenek. Ez pont emiatt van, az időjárásváltozás miatt és ezért is szinte kivédhetetlen. A termés végei feketén beszáradnak. Ezzel nem fogunk tudni mit csinálni, de jelzés, hogy ne feledkezzünk meg a kálcium helyes kiadásáról.
 6. Ha nincs semmi baja a növényeknek, nem kell védekezni! Preventíven legjobban akkor tudunk védekezni, ha jó kondícióban vannak a növények!
 7. Ha megjelennek bizonyos káros rovarok, azok ellen viszont szükséges! Ha csak néhány tő növényed van, kézzel szépen szedegesd le a kártevőket. Használj kenőszappanos permetezést a levéltetvek ellen. Oldja a kitinpáncéljukat., viszont csak gyérít, ezért ismételni kell. Szintén levéltetvek ellen javaslom a Teppeki 50WG-, vagy Full5CS, Karate, Mospilan közül bármelyiket.
 8. Paradicsomot permetezd tejjel (1 liter tej/10 liter víz) a gombás és baktériumos betegségek ellen.
 9. Ha már paradicsom….kötelező szedegetni az oldalhajtását, mert szeptemberre dzsungel lesz belőle! Nem kell eszköz, kézzel törjük ki a levél és a szár találkozásánál.
 10. A paradicsom alsóbb leveleit le szoktam szedni, az első kötésig. Ahol már elkezdett nőni a kis paradicsom.
 11. Szintén paradicsom jelenség, hogy az alsó levelek befelé kanalasodnak. Ez nem betegség, fiziológiás jelenség, így kevesebbet párologtat. Megjegyzem, volt már olyan fajtám, ami nem csinálta ezt, de a vásárolható fajták nem ilyenek.
 12. Még egy utolsó, legfontosabb tanács: A kertész legjobb barátja a türelem!

58 comments

 1. FIGYELEM!!!!
  Aki Jalapeno palántát vásárolt, kérem nézze meg a levelét a palántáinak! Ha ilyen “összenőtt” levelet talál, akkor az nem Jalapeno, hanem HJ8!
  A kiszolgálás során vélhetően tíz darab HJ8 össze lett cserélve 10 db Jalapenóval. Kérlek ellenőrizd le és díjmentesen küldöm helyette a Jalapenót!

  Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

 2. A HJ8-at természetesen megtarthatja fájdalomdíjnak!
  Elnézést a kellemetlenségért!

 3. Kedvezőnek tűnik az időjárás, akár szabadföldbe is kezdhetjük a palántázást! Ha tudjuk, egy két nappal a kiültetés előtt, szoktassuk fokozatosan a direkt napfényhez a növényeket, nehogy megégesse a levelüket!

  Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

 4. Vámos Gábor

  Tisztelt Chilimánia!
  Kérdésem, hogy az edény (15-20 l) mérete egy palántára vonatkozik-e?

  Köszönettel: Vámos Gábor

  1. Kedves Gábor! Igen, lehetőleg minél nagyobb edénybe tegyük el Őket, az a tapasztalat, hogy 20 literes edényben már teljes értékűen lehet termeszteni.

 5. Sziasztok nekem foltosodik a levelem és ki is lyukad

  1. Szia!
   Jó lenne egy fotó a növényről! Általában a leveleken történő elváltozás lehet jele, valamilyen tápanyag ellátottsági problémára, de adjunk időt a növénynek, hogy “magához térjen” az átültetési stresszből és az időjárás sincs velünk az utóbbi időben. Szerintem ez csak valami átmeneti probléma lesz. A kilyukadt levélen pedig valami kártevő “érdeklődhetett”. Nem lesz gond, de pillantsunk rá!

 6. Úgy hallottam, vannak már kérdések! Kis türelmet kérek, ahogy az admin gépközelbe kerül, láthatóvá válik számomra is a fotó és a probléma! Megértéseteket köszönöm!

 7. Müller Márton

  Kedves György!

  Nem találom a fórumos lapomat, egyik chilin atka van, és néhány apró fehér petty. Ezt permetezni kell? Most vettem észre és bepánikoltam 😅

  Egyik levélen láttam is pici zöld állatkát és mini hernyót.

  Müller Márton

  Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

  1. László

   Kedves Márton,
   Sajnos most elég nagy a kártevő nyomás, mindenfelé rengeteg különböző levéltetű és mindenféle szúró-szívó szájszervű rovar érdeklődik a növényeink iránt. Nem csak a kártételük okoz gondot, hanem sok vírust is hordoznak magukkal, akár olyat is, amilyet még nem is láttunk, de ha láttunk is, nem tudunk mit tenni vele! Ráadásul az atkák is most rajzanak, de azok nem látszanak szabad szemmel. Célszerű védekezni ellenük! A köldött fotókon is inkább levéltetű, vagy molytetű kártételt látok, vagyis inkább a nyomaikat. A másik fotón valami megkóstolta a levelet, van ilyen, nem nagy gáz. Nos többféleképpen lehet védekezni. Növényvédőszer nélkül: Szappanos lemosás (a nátrium-hidroxid oldja a kitint) többször ismételve, vagy permetezve. Emellé ventillált kénporozás az atkák ellen ( harisnyába egy keveset téve porozhatunk) .
   Növényvédőszerrel:
   Tetvek és tripszek ellen: Mospilan, Full5CS, Karate Zeon, Teppeki
   Atkák ellen: Ortus, Flumite200, Vertimec Pro, Nissorun.
   Én egy Mospilan+Flumite200 koktélt készítenék és adnék hozzá Wuxal Supert 1 ml/liter dózisban, a jobb tapadás miatt.
   Permetezni csak 25 fok alatt, lehetőleg hülési fázisban (este felé) célszerű! Vigyázzunk más növényekre, méhekre!
   Egyébként szépek!

 8. Molnár Gyula

  A nálatok vásárolt jalapeno palánták gyönyörűen nőnek és teremnek, de most megjelent rajtuk egy fehér levéltetű, vagy atka? Locsoláskor nagy rajban repülnek fel kb 30 cm-ert azután a földre esnek. Mit tegyek velük?

  1. László

   Kedves Gyula! Egy fotó sokat segített volna, de ha láttad szabad szemmel, akkor nem atka! Az atkákat nem, vagy csak igen jó szeműek látják szabad szemmel! Ez inkább Amerikai lepkekabóca, vagy más néven liszteske lehet, de tényleg így nehéz. Lehet még Gömböcugróka is, nem tudom. Védekezni a szokásos módon, növényvédőszer nélkül, pl NaOH vizes lemosással (szappanos víz), ez kismértékben oldja a kitint, illetve csalánlével történő permetezéssel, többször ismételve. Növényvédőszerrel, pl. Mospilan, Spilan, Decis, Full5CS viszi Őket. Permetezni mindig 25 C fok alatt, lehetőleg hülési fázisban (este felé) szabad! Vigyázzunk a beporzó rovarokra!

   1. Molnár Gyula

    Kedves László!
    A gyors választ köszönöm…
    IMG_1903.HEIC

 9. Molnár Gyula

  Nem tudom hol csatoljam a képet

 10. Chilimánia

  Kedves Gyula,
  Fénykép feltöltéséhez először be kell lépned a fiókodba. Után tudodd a fotót feltölteni.
  Üdvözlettel:
  Jancsek György
  Chilimánia

 11. Ez a jalapeno mögött fa burkolat

 12. Jászapátiné T. Virág

  Tisztelt Kertész Úr/Úrhölgy!

  Önöknél vettem Carolina Reaper palántákat, melyek szép nagy méretűre
  nőttek. Vannak bimbók, volt már virag is, azonban termést nem hozott
  még.
  Tanácsot szeretnék kérni, mit változtassak a kezelésükben, hogy termést
  is hozzon.

  Köszönöm!

  1. chilimania

   Kedves Virág,
   Sok dolog miatt dobálhatja el a virágokat a növény. Például, ha nem
   köt be. Nem porzódik meg a virág. Szobában, zárt helyen tartott
   növényeknél ez jellemző dolog.
   A túlzott tápanyagellátás is okozhatja, de ahhoz extrém kirívónak kell
   lennie. Tápanyagszegény környezetben jobban kötődnek a virágok.
   Extrém meleg volt az elmúlt időszakban. 32-34 fok körül már nem kötnek
   a virágok, abnormálissá válik a termőtáj működése. Nekem is két kötés
   “eldobódott” a hőség miatt. Ilyen van.
   Ezek figyelembevételével kellene valamit változtatni. Lehet esetleg
   egy kis Bórt adni a növénynek, illetve Atonik nevű szerrel lehet
   kezelni.
   Üdvözlettel:
   Chilimánia

 13. rozsan1991

  Sziasztok!
  Nekem elvileg a képen látható paprikák Pepper X -ek, mégis árnyalatban és a termés alakjában is teljesen különbözőek. Ugyan akkora edényben vannak, ugyan azon a helyen az ültetés óta és természetesen ugyan olyan a talaj is.

  1. rozsan1991

   Ez a másik palánta… Sokkal világosabb a palánta levele illetve a termés is.

   1. chilimania

    Zöldebb színű lesz a “jó” utód, az alsó inkább Carolinának néz ki!

  2. chilimania

   Azt kell, hogy mondjam, ez benne van a pakliban! A vetőmag beszerzésnél már felhívták a figyelmemet, hogy az utódnemzedék “hasad” (Semillas La Palma). Ez azt jelenti, hogy nincs még meg a kellő stabilitása a hibridnek, ezért az utódok között lehet olyan, mely nem hordozza azokat a morfológiai vonásokat, melyet el akartak érni. Ez még további nemesítői feladat. Erről a tulajdonságáról (mármint, hogy hasadhat az utódnemzedék), a palántavásárlási oldalon is tájékoztattuk a vevőket! A jó hír viszont az, hogy biztosan méregerős lesz a másik típus is!

 14. mullerhun

  Sziasztok!

  Sajnos nem jegyeztem fel, hogy melyik palántával van dolgom, ezekben kérnék szépen segítséget.

  Adhatnék tippeket melyik, de talán az befolyásolna titeket 😀

  Első

  1. chilimania

   Szia!
   1. Egy moruga fajta
   2. Szellem chili
   3. Kép alapján nehéz meghatározni, de ha elküldöd milyen fajtákat vásároltál talán menni fog .

 15. mullerhun

  Ami lehet ezek közül a Pepper X JD, Ghost, Dragons Breath Stinger ( elvileg Stinger)

 16. gabor.vagod

  Sziasztok

  A chili palántáim szárai eléggé lilásak. Mit lehet vele kezdeni?
  Köszönöm

  Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

  1. chilimania

   Élettani jelenség nem betegség. Általában hidegebb körülmények között szokott kialakulni semmi baja.

    1. yondi1234

     Sziasztok!
     Az lenne a kérdésem, hogy miért növekszik lassan a palántám?
     Kókuszrostba ültettem és az erkélyen van kint.
     Van 2 Carolina Reaper, 1 Jalapeño és 1 paradicsom

     1. chilimania

      Szia, A kókuszban nincsen tápanyag vélhetőleg ez lehet a probléma. Általános Virágföld kellet volna használni vagy érett marhatárgyát összekeverve Általános Virágfölddel.

 17. Jó napot kívánok!
  Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy a paradicsomnak (San marzano és paprika alakú) , a csatolt kép alapján milyen hiánya lehet? Sima kalcium vagy műtrágya hiányt jelent a képen látható jelenség? Ezen esetleg segítene a folyamatos volldüngeres locsolás amíg el nem kezd kialakulni a paradicsom rajta? Főleg az új részeken alakult ki így. Mi lehet a probléma megoldása?
  Köszönöm szépen előre is a segítséget és a választ!

  Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

 18. skublics.m

  Sziasztok,

  Sajnos a napokban azt vettem észre, hogy szegény chili palántám elkezdett kókadni. A földje enyhén nedves alulról locsoltam. Szerintetek a nagy hőség okozhatja? Sajnos este is kókad.

  Köszönöm,
  Márk

  Chili termékek-chilimánia-Chili HungáriaChilion-

  1. chilimania

   Minden este le fog “kókadni”. Ilyen szokásuk van! Furcsa, de lehajtják a hajtásaikat estére.

 19. matrixrob

  Sziasztok! A Habanero palántáim levele ilyen görcsbe vannak azaz csak 1palántán látom. Mi lehet a baj? Garázsban lámpa alatt 20 fok-on vannak

  1. chilimania

   Sajnos ebből a fotóból nem lehet megalapitani mi lehet a probléma.

 20. simidave007

  Sziasztok!
  Szombaton vásároltam nálatok 4 palántát. Elültettük cserépbe őket és a 4bol 3 szépen megmaradt semmi baja, az egyiken voltak bogarak amiket szappanos vízzel meglocsoltam el is tűntek, viszont elkezdett kokadni a növény. Mi lehet a gond szerintetek?

  1. chilimania

   Szia,
   A szapanos víz a probléma! Nem szabad szappanos vízzel öntözni a növény föleg nem ilyen fital korában. Meg kéne probálni átültetni, olyan foldbe ami nem szapanos. Máskor a bogarakat lekel szedni kézel és el kell távolitani. Valószínüleg levéltetű lehetet. Reménykedjünk, segit rajta az átültetés.

   1. simidave007

    Köszi, csak a levelei lettek megspriccelve, de úgy tűnik nem tetszik neki valami. Megprobaljuk az átültetést.

 21. Fekete Tamás

  Sziasztok!
  Sajnos a Jalapeno palánta egyik pillanatról a másikra olyan mintha elszáradt volna. Tegnap este még semmi jelét nem mutatta annak hogy bármi baja lenne, még az első kis növekvő chilit is sikerült megörökítenem. Ma délutánra viszont, kevesebb mint 24 órával később mintha napok óta nem kapott volna vizet szegény, pedig minden este megöntözöm és az éjjel illetve napközben is kapott az esőből is. Kiültetéskor kapott érett marhatrágyát a földbe és pár napja tojáshéjat is kálciumforrásnak. Levéltetvek megjelentek rajta 1 hete, azokat kézzel leszedegettem és azóta esténként egy kis szappanos vízzel permeteztem, tegnapra nem találtam már rajta több tetvet. 2 másik palánta társán (Carolina Reaper és Szellemchili) semmilyen hasonló tünet nem jelent meg. Tudnátok tanácsot adni hogyan próbálhatnám megmenteni szegényt?
  Előre is köszönöm!

  1. chilimania

   Ezt a szappanosvizet el kellene felejteni, ebben a dózisban ez méreg! Semmilyen dózisban nem ajánlom! Itt egy átlagos folyékonyszappan összetevői: Aqua, sodium laureth sulfate, glycerin, cocamidopropyl betaine, sodium chloride, glycol distearate, parfum, sodium benzoate, lactic acid, citric acid, laureth-4, terpineol, thymol, ppg-6, tetrasodium edta, benzyl alcohol, benzyl salicylate, hexyl cinnamal, linalool. Mind (mind!) méreg a növénynek, semmi keresnivalója nincs a növényen, arról lecsepeg a talajba és – mint írta rendszeresen kapott – szép lassan kipusztítja! Ha mégis kell növényvédőszer, vannak normális bio rovarölők, de szerintem nincs rá szükség! Egy nem bio rovarölőszer, megfelelő dózisban (pl Mospilan 2 gramm/10 liter) nagyságrendekkel kevesebb szennyezést okoz, mint a habos szappanos víz! Elképesztő szarvashiba!!!!
   Egyáltalán, a vizes permetezést is el kellene felejteni, mert majd jönnek a baktériumos foltosságok és akkor meg az lesz a baj. Igény szerint öntözzünk, semmiképpen ne program szerint!!!! Ha kell, kánikulában el tudom fogadni a reggel-este öntözést, de ilyenkor előfordulhat, hogy egy hétig sem kell!

   1. Fekete Tamás

    Nem igazán tudom hova tenni ezt a felháborodást, a fenti tippek között található azzal a szöveggel, hogy mindenképp olvassuk el.. ezért permeteztem vele én is és ahogy látom más korábban hozzászóló is. Nincs tapasztalatom még a chili termesztésben ezért igyekeztem minden itt leírt tanácsot megfogadni még akkor is, ha az nekem is szokatlannak tűnt. De ezeket a tippeket ti írtátok ki így ha szerinted méreg és hatalmas hiba akkor frissítsd kérlek a tippeket mielőtt még többen ebbe a hibába esnek

    1. chilimania

     Kedves Tamás!
     Igen, valóban azt olvashattad, hogy bizonyos esetekben kenőszappanos vízzel kezeld a palántát, egyszer, maximum egy ismétléssel. Ha van rajta kártevő. Ha nincs, akkor természetesen nem! Egy hétig, mint írtad semmiképpen sem! Ebben sajnos hibáztunk, hogy nem hangsúlyoztuk ki a kezelések számát. A képet nézve szerintem rendbe fog jönni.

 22. simidave007

  Sziasztok!
  Mi lehet az oka annak, hogy a chili nem viragzik? Ha pedig van is virága 2 nap múlva leveti magáról? Próbáltam ecsettel és rázassal is beporozni. Sajnos erkély hiányában az ablakban vannak napos helyen.

  1. chilimania

   Szia,
   Tudnál küldeni egy fotót a növényről?

 23. Sziasztok!
  A 3 habanero palántámból, az egyiknek a végei elkezdtek elszáradni, de fogalmam sincs mitől. A másik kettő gyönyörű szép teli terméssel. Mindhármukat ugyan úgy gondozom, ugyan azt kapjak, napi locsolás, kb 14 oraig tartó napsütés, heti egyszer tápoldatot. Mi lehet a probléma vagy mivel lehetne orvosolni?
  Köszönöm!

  1. chilimania

   Szia,
   Van olyan növényvédőszer ami tud ilyet csinálni, de ez lehet
   még perzselés is. Az sanszosabb. Nagyon nem lehet vele mit kezdeni,
   majd az oldalhajtások túlnövik. Amalgerollal, vagy más
   algakivonatos termékkel lehet a növény kondícióját növelni.
   Mindenesetre egy rezes permetezés nem árt, este, hülési fázisban.

 24. Tisztelt Chilimania!
  Carolina Reaper palántám van tápanyag hiány ügyben vettem is Wuxalt! Elkezdtem kezelni ami a kezelési útmutatóban volt. El is kezdek fejlődni egyből lett rajta több mint 10 paprika, viszont elkezdte dobálni a virágokat, leveleket, úgyanúgy sárgul is néha és már a paprikán is megjelent valamiféle betegség is! Ezzel mit kezdjek?
  Köszönöm várom válaszát!
  Lengyel Szilvia

  1. chilimania

   Kedves Krisztina,

   Levélen nem látszik semmi, a bogyón van valami baktériumos foltosodás. A fertőzött terméssel nem lehet már mit kezdeni el kell távolítani.

   1. Ellene lehet e valamit tenni? hogy ne legyen ilyen, mert azt gondoltam hogy ami fertőzött az kuka! Köszönöm! Szilvi vagyok!

 25. mybusters98

  Kedves Chilimánia!
  A segítségeteket szeretném kérni!
  Vettem tőletek habanero és jalapeno magokat, kiválóak a növények, viszont a jalapenok között elterjedt egy betegség amivel nem tudom mitévő legyek.
  Nem levéltetvek valószínűleg, dörzsölés hatására nem jön le, kétszer voltak mospilannal locsolva. Egyszer pedig megpróbáltam szappanos vízzel lemosni a leveleit, a szappanos víz segített is eltüntetni a betegséget, igaz sok levelet vesztettem, de most hogy újra feléledtek a palánták újra megjelent ez a betegség.
  A 11-ből egyedül 1 palánta volt amin éppen hogy megjelent egyik levelén ez, ott a szappanos víz el is tüntette róla, őt elkülönítettem és ő gyönyörűen növekszik tovább. Mivel tudnám eltüntetni róluk ezt? Egyébként a palánta fejlődik tovább új hajtásokat hoz stb.
  Köszönöm a választ!

  1. chilimania

   Ez ödéma lesz! Szellőztetni, szellőztetni, szellőztetni. Ki fogja nőni. A szappanos vizet nem erőltetném semmiképpen sem.
   Az alacsony szellőzés és a magas páratartalom miatt alakulhat ki ez a jelenség. Fiziológiás, tehát a tartási (vagy más) körülményeken kellene változtatni.
   Elég kicsi a kép, ezt néztem ki belőle.

Vélemény, hozzászólás?
Kupon kedvezmény

29 990 Ft-os vásárlás esetén azonnal beváltható 1 000 Ft kedvezményt kapsz egy kupon segítségével.

Személyes átvétel

1136 Budapeset, Hegedűs Gyula utca 32.

Megbízható szállítás | GLS futárcéggel

Rendelésedet 2 munkanapon belül kiszállítjuk.

Quickpay biztonságos fizetés

Quickpay / MasterCard / Visa