Chili kisokos

Rólunk

A Chilimániát azért hoztuk létre, hogy a magyar és nemzetközi kiváló chili termékeket megismertessük Veletek. Blogunkban chilis érdekességeket, új termékek leírását, ötletes recepteket, friss híreket olvashattok, kövessétek bejegyzéseinket!

Scoville

Scoville SHU

A kapszaicin mérésére Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki egy eljárást 1912-ben.

Az SHU (scoville heat unit) a hatóanyag relatív mennyiségét jelzi. Minél magasabb az SHU, annál erősebb a paprika. A tiszta kapszaicin 16 millió SHU. A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, melyet addig hígítják cukros vízzel, míg a csípő érzést érezni lehet. Ezt eredetileg öt kóstolón tesztelik. A csípősséget tehát a hígítás mértéke határozza meg. Vagyis például egy 500.000 SHU értékű paprikából készült kivonatot több mint 500.000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen már érezni a csípős ízt. Azonban az organoleptikus tesztnek van egy hátránya: olyan mérés, mely szubjektív emberi érzékelésen alapul.

Chili paprika fajták

Carolina Reaper

photo_005Hivatalosan 2013-tól  Guinness World rekorder, jelenleg a világ legerősebb paprikája,
megelőzve a Trinidad Moruga Scorpiont, amely paprika 2012-ig vezette a ranglistát. A Carolina Reaper 1.560.000- 2.200.00 SHU- val rendelkezik, nagyon csípős paprika, csak azoknak ajánljuk, akik nagyon bírják az erőset, de nekik is csak mértékkel. Kapható por, szósz formájában webshopunkban.

 

5-Extra csípős logo


Trinidad Moruga Scorpion

Trinidad and Tobago szigetekről származó chili paprika fajta. 2012-ig Guinness World

Trinidad Moruga Scorpion

rekorder volt,  2.000.000 SHU csípősségével. Létezik red és yellow színekben, de bármelyiket választod, készülj fel, hogy nagyon erős lesz. Fogyasztása önmagában csak saját felelősségre javasolt. Választékunkban megtalálod por, szárított és szósz formában egyaránt.

 

5-Extra csípős logo


 Naga Jolokia

A Naga Jolokiát más néven ghost chilinek is nevezik. Indiából  származó növény,

Naga Jolokia

melyet Bangladestől északkeletre termesztenek, ott is nemesítették ki az ezredfordulón. A Naga jolokia az igazán csípős paprikák közé tartozik, létezik sárga és vörös színben, alakja hosszúkás. 2007-ben megnyerte a világ legerősebb paprikája címet, amit 2011-ig meg is tartott. Az egykori Scoville-csúcstartó csípőssége 800 ezertől 1 millió 400 ezer SHU-ig terjed. Általunk forgalmazott Magyar termelők többsége is termeszti ezt a paprika fajtát és a legerősebb szószaikban használják fel, vagy őrleményt készítenek belőle. Naga jolokiát tartalmazó termékek pl. Chilion Jolokia 4X, Attila chili szósz, Gabko Hot Pepper Sauce

5-Extra csípős logo


 Habanero

A Habanero chili paprika a legcsípősebb paprikák közé tartozik, a Scoville-skála besorolása alapján a csípőségét 100.000-350.00 SHU-ra becsülik. A Habanero paprikát trópusi gyümölcsös íze miatt kedvelik. Húsa nem vastag, frissen mégis lédús. A Habanero paprika főleg trópusi vidékeken terem, de Európában, azon belül Magyarországon is egyre több chili termesztő neveli ez a paprikafajtát, mert kiváló alapja lehet a különböző chili szószoknak. Elég sok habanero chili paprika fajta létezik, mind különböző  színűek, változó ízvilággal és eltérő csípősséggel rendelkeznek. Például a lemon habanero nagyon erős chili paprika (SHU: 150.000-325.000) enyhén kiérezhető citrusos ízzel rendelkezik, színe érés alatt sötét zöldről citromsárgára változik. Legismertebb fajta a Red habanero, kellően csípős (SHU: 150.000-350.000) talán a legelterjedtebb fajta, rengeteg jó szószt készítenek belőle a magyar és nemzetközi szakemberek.  Chocolate nem a legismertebb fajta, viszont a legütősebb habanero (SHU: 300.000-425.000), meleg, barna csoki színű és édeskés gyümölcsös illata megkülönbözteti a többi chili paprika fajtától.

4-Fokozottan csípős logo

Chilimania.hu

FIGYELEM!

Chilimánia webshopjában szeszes italok is megtalálhatóak, így kizárólag nagykorú személyek részére megtekinthető a tartalom. Ha még nem vagy nagykorú személy, kérjük ne lépj be oldalunkra!

Chilimánia